Himalaya zout voor zowel in- als uitwendig gebruik, veelal in de vorm van Sol (zoutoplossing) of als toevoeging van bereide gerechten. Himalayazout heeft de volgende effecten op het menselijk lichaam: het versterkt het afweersysteem, het bevordert het fysiologisch evenwicht, het stimuleert de stofwisseling, het zuivert en ontslakt het lichaam, het vitaliseert en harmoniseert lichaam en dus ook de geest en het vermindert de behoefte aan overmatig zoute, zoete en vette voeding, tabak, alcohol en koffie.
Om bij een Sol er zeker van te zijn dat het water verzadigd is van zout, is het belangrijk dat er een klein deel onopgelost blijft.
Mensen met een zoutarm dieet kunnen Himalayazout in dosering gebruiken, op voorschrift van de arts.
Himalaya zout voor uitwendig gebruik:
Een Sol kan gebruikt worden om te drinken, dagelijks een glas water met een theelepeltje sol. Dit wordt onder andere aanbevolen bij nier-, gal- en blaasstenen, gewrichtspijn, overgangsklachten, reuma, spierpijn, obstipatie, darmaandoeningen, menstruatieklachten en spijsverteringsklachten. Aanbevolen wordt om dagelijks twee liter water te drinken.
Om te gorgelen een theelepeltje zout in een glas water oplossen, wordt toegepast bij keelklachten, bloedend tandvlees, slechte adem, beslagen tong, cariës en tandsteen.
Verder kan het zout gebruikt worden om te stomen bij hoesten, keelpijn, keelontsteking en verkoudheid.
Voor uitwendig gebruik kan een zoutoplossing worden toegevoegd aan badwater, wat een ontspannen gevoel gaat geven en helpt bij ontgiften en ontslakken. Als voetbad is het werkzaam tegen voetschimmel en prettig bij overmatig transpireren van de voeten. Bij insectenbeten, jeuk of kleine wondjes is het prettig om met een zoutwateroplossing te betten.
Maak een scrub of peeling met een heerlijke olie en fijn zout, eventueel enkele druppels etherische olie toevoegen voor een lekker geurtje.
Meer informatie over de toepassingen en recepten over himalayazout vind je hier
Proef eerst eens een vingertopje gewoon keukenzout, proef daarna een vingertopje Himalayazout. Ik denk dat ik niets hoef te zeggen !!!
Echt heerlijk voor over je eten, aan tafel. Zonde om mee te koken, ook gezien de prijs. Dus kook zonder zout, voeg het Himalayazout pas toe op het bord.