Yoga bolster

yogabolster

 

Waarom een yoga bolster gebruiken en wat zijn de verschillen?

Voor de beoefening van yoga denk je meteen aan een yoga mat en eventueel een yogadeken voor de ontspanning. Maar er zijn meer hulpmiddelen die de beoefening aangenamer maken. Zo is er onder andere de yogariem, het yogablok en de yogabolster. Laten we ons toespitsen op de yoga bolster.

De yoga bolster is veelzijdig te gebruiken, denk aan yoga maar ook aan therapeutische behandelingen waar ondersteuning wordt gevraagd. Bolsters geven namelijk ondersteuning waar nodig en zijn daarom in verschillende maten en vulling verkrijgbaar.

De Pratyak is een rechthoekige bolster en gevuld met kapok. De Ekagrata is rond en gevuld met kapok, de Basic is rond en gevuld met boekweitkaf en dan is er nog de Pranayama, dit is een kleine ronde bolster gevuld met kapok en dient voor een minimale ondersteuning. De meest gangbare bolsters zijn de ronde Ekagrata en de Basic. Het verschil zit in het model en de vulling, kapok is warm, soepel en zacht, boekweitkaf is daarentegen stevig en minder zacht, maar evenals kapok comfortabel en vormbaar.

De basic bolsters hebben een lengte van circa 60 cm, de Yogitri bolster Ekagrata heeft een lengte van circa 75 cm. Wat betekent deze extra 15 cm? Deze extra lengte zorgt er voor dat de gehele schouderpartij royaal op de bolster kan liggen. Dit is vooral tijdens ontspanning en therapeutische behandelingen prettig.

Het gebruik van een bolster varieert door de uit te voeren yogahoudingen. Wanneer de bolster onder de schouderpartij of rug wordt gebruikt opent de borstkas, leg je de bolster onder de buik, in de voorwaartse ligging, dan bolt de rug op een natuurlijke wijze. Zelfs tijdens een (Ayurvedische) massage, of andere vormen van therapeutische behandelingen waarbij de knieën bijvoorbeeld moeten worden opgetrokken, geeft de ronde bolster een fijne ondersteuning in de knieholtes. Hierbij geeft de Ekagrata de meest gewenste ondersteuning, door de breedte, doorsnede en de kapok vulling.

Behalve ronde modellen zijn er ook rechthoekige yogabolsters verkrijgbaar. De rechthoekige Pratyak bijvoorbeeld, deze kan als bolster en als meditatiekussen worden gebruikt. De vorm van het kussen biedt extra zitruimte. De rechthoekige Avatar is speciaal ontwikkelt als meditatiekussen en heeft daarom de meest gewenste afmeting (40 x 25 x 15 cm). Is het wenselijk nog meer ruimte tot de beschikking te hebben, dan is de Pratyak een prima alternatief. De kapok vulling kan door middel van de rits in het binnenkussen eventueel worden vervangen door boekweitkaf.

Soorten yoga bolsters

Naam: Afmeting: Vulling: Model:
Ekagrata 75 x Ø 23 cm Kapok Rond
Pratyak 75 x 30 x 15 cm Kapok Rechthoekig
Pranayama 60 x Ø 10 cm Kapok Rond - rechthoekig
Basic 60 x Ø 23 cm Boekweitkaf Rond
Avatar 40 x 25 x 15 cm Kapok Rechthoekig

 

Wat is kapok vulling in een yogabolster?

Kapok is een warme en zachte vulling voor een yogabolsters, meditatiekussens of zabutons. Het is een duurzaam, natuurlijk product afkomstig van boomvruchten. Het is aan te bevelen om kussens of bolsters gevuld met kapok met enige regelmaat op te schudden, dit zal de levensduur van het product verlengen.

Wat is boekweitkaf vulling in een yogabolster?

Boekweitkaf is een vaak gebruikte vulling, het is veerkrachtig, verkoelend en duurzaam. Voor een yoga bolster is boekweitkaf minder geschikt, simpel omdat de zachtheid en het meebewegen met het lichaam minder is dan bij kapok.

Yogitri producten

Yogitri is door onze passie voor en filosofie over yoga, meditatie en Ayurveda ontstaan. Alle producten met het Yogitri label zijn ontwikkeld en geproduceerd met aandacht voor het milieu. Onze producent is GOTS gecertificeerd, kinderarbeid is uitgesloten en de arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers zijn goed. De Yogitri collectie bestaat uit 12 prachtige standaard kleuren, waardoor het combineren van producten eenvoudig is.

 

Ontdek alle yogabolsters verkrijgbaar bij yogini.nl.