Meditatie

Het woord meditatie word al snel gebruikt, bijvoorbeeld als iemand met zijn ogen dicht zit of een bepaalde houding aanneemt, maar wat is meditatie nou echt? Meditatie is de kroon van yoga, waar het vanuit de oudste geschriften allemaal om draait. Het geeft aan dat men vanuit een natuurlijke behoefte, wens of ontwikkelingsstaat meditatie wil leren. Hierdoor ontstaat er een meditatieve levenshouding.

Wat betekent meditatie?

Dat de gedachtes tot stilstand zijn gekomen. Dat betekent voor de mens geen waarneming, geen enkele gedachte, kleur, klank, ruimte, tijd of wat dan ook. Helemaal niets. Feitelijk valt daar dus ook niets over te melden of te zeggen. Het geeft wel een reflectie op de gedachtes, maar op dat moment van waarneming zit je feitelijk niet honderd procent in meditatie.

In de Yoga Sutras, waar de yogaleer fascinerend en buiten gewoon nauwkeurig wordt uiteengelegd, is het proces van meditatie al duizenden jaren doorlopen. Dit meditatieproces brengt mensen tot ontwikkeling.

De yogaleer is verdeeld in drie hoofdgroepen: Concentratie, Meditatie en Contemplatie.

Het is mogelijk om deze drie hoofdgroepen in één waarnemingsstaat te hebben en is er sprake van Samyama. Deze staat van bewustzijn komt wereldwijd bij geen 100 mensen voor, ook al wordt eruit waangedachte het door heel veel mensen benoemd dat ze in die staat van bewustzijn zitten.

Tijdens het proces van leren mediteren volgen concentratie, meditatie en contemplatie elkaar op. Concentratie gaat over in meditatie en er ontstaat contemplatie. Bij een gevorderde kan ook één van de drie of combinaties mogelijk het zogenoemde meditatie. Laat je niet ontmoedigen, weinigen komen nagenoeg tot meditatie en contemplatie, het is namelijk niet voor iedereen eenvoudig om tot een echte concentratie te komen, maar oefenen baart kunst. Blijven oefen geeft een enorme verbetering in het leven.

Leren mediteren

Leren mediteren is eigenlijk leren concentreren. Het woord leren is heel betrekkelijk want het is meer het tegenovergestelde, afleren je niet te laten afleiden door gedachten. Concentratie vertaald uit het Sanskriet betekent op één punt gericht zijn en niets anders toe te laten dan dat. Als dat lukt is alles mogelijk in dat gefocuste aspect van concentratie. Als we onze concentratie richten op meditatie dan is dat focussen op niets. Afstand nemen van elke waarneming en in zachtheid steeds bewust zijn dat los te laten wat we waarnemen. Dat alles op dat moment niet belangrijk is, niets voorstelt en een illusie is van de gedachten. Niets moet, enkel wensen dat het fijn zal zijn, even niets en zorgen dat je zachter en zachter wordt, in harmonie zijn.

De kracht van Ishvara

Ishvara (Sanskriet) betekent letterlijk “de bestuurder van alle bestuurders”. Vanuit de Hindoeïstische leer wordt het beschreven als een godheid, ook al geloven de hindoes niet in het concept God zoals in het Westen, maar zien het als een aanduiding van vele soorten goddelijke energievormen. De bestuurder van alle bestuurders Ishvara, is vooral gericht op alle micro deeltjes, die zich in het universum begeven. Ishvara wordt gezien als Kosmische Geest waarin de materie een projectie is, en de herstellende werking tot stand wil laten komen, als een wezen die zich kan overgeven aan rust en vrede.

De kracht van Ishvara vertegenwoordigt zich het sterkst tot 30 cm boven vaste massa. Daarom is het raadzaam in deze energie te mediteren. Als men in deze kracht zit, met de Muladhara chakra, is het goed omdat in de aarde chakra de zeven weefsel soorten worden gebouwd. In deze kracht kan de helende kracht zijn werk doen. Bij een liggende meditatie vorm is het hele fysieke lichaam erin aanwezig en kan men de uitwerking direct goed ervaren, mits men goed kan voelen. Als je goed kan voelen, ervaar je in deze voelende gemoedstoestand een serene, vredige rust.

Ontdek alle meditatie producten verkrijgbaar bij yogini.nl of lees meer over meditatie op Fascinerend.nl.

 

Mediteren