Yoga Matten

Yoga Matten

Een goede yoga oefening begint met een goede yogamat. Net als de verschillende soorten yogavormen, zijn yogamatten verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Van dun tot dik, met een open cel structuur of gesloten cel structuur, normale grip of sticky grip, brede en lange lengtes, goede yogamatten zijn er in verschillende soorten om aan de behoeften van elke yogabeoefenaar te voldoen.

Hoe de juiste yogamat te kiezen?

Yoga is populair geworden voor mensen die plezier willen hebben in een fysieke routine waarin lichamelijke gezondheid en mentaal bewustzijn samenvloeien. Yoga is een dynamische activiteit waarbij yogabeoefenaars zich uitrekken, buigen en draaien. Deze yogahoudingen worden uitgevoerd met absolute balans en mentale focus.

Om ervoor te zorgen dat je als yogabeoefenaar altijd een stevige en comfortabele basis hebt voor het uitvoeren van yoga, is het raadzaam een yogamat te gebruiken die aan jouw bewegingen en yogastijl voldoet. Yogamatten worden gemaakt in verschillende diktes, materialen, stijlen en kleuren, waarbij elke factor bijzondere voordelen biedt voor verschillende gebruikers.

De vraag is niet per se wat een perfecte yogamat maakt, maar welke kwaliteiten in een yogamat ervoor zorgen dat je je goed voelt tijdens een yogales. Als je wilt investeren in een hoogwaardige yogamat, houdt dan de volgende factoren in gedachten bij het kiezen van jouw ideale yogamat.

Belangrijke factoren bij het kiezen van de juiste yogamat.

Yoga mat kopen

Yogamat kopen

Wil je een fris gekleurde yogamat of een mat met design? Kies een yogamat die bij jouw past. Yogini heeft niet alleen een ruim assortiment, maar tracht ook altijd de laagste prijs aan te bieden en verkoopt uitsluitend duurzame hoge kwaliteit yogamatten.

Je kunt bij Yogini yogamatten en accessoires aanschaffen als uitrusting voor je yogastudio. Groothandel kortingsprijzen staan vermeldt op elke yogamat productpagina.

Kies uit professionele yogamatten, standaard yogamatten of ecologische yogamatten. We hebben yogamatten voor iedereen. Dunne, lichtgewicht matten zijn handig voor reizen, terwijl dikkere matten met extra grip perfect zijn voor milde yogavormen of pilates.

Hoe kies je de juiste yogamat?

Yoga is populair geworden voor een ieder die plezier wil hebben in een fysieke routine waarin lichamelijke gezondheid en mentaal bewustzijn samenvloeien. Yoga is een dynamische activiteit waarbij yogabeoefenaars zich buigen, uitrekken en draaien. Deze yogahoudingen worden uitgevoerd met mentale focus en absolute balans.

Om ervoor te zorgen dat je als yogabeoefenaar altijd een comfortabele en stevige basis hebt voor het uitvoeren van yogahoudingen, is het verstandig een yoga mat te gebruiken die aan jouw bewegingen en yogastijl voldoet. Yogamatten worden gemaakt in verschillende uitvoeringen, diktes, lengtes, materialen, kleuren en stijlen, waarbij elke factor bijzondere voordelen biedt voor verschillende gebruikers.

De vraag is niet wat een perfecte yogamat maakt, maar welke kwaliteiten in een yogamat zorgen ervoor dat je je goed voelt tijdens het beoefenen van yoga. Als je wilt investeren in een hoogwaardige yogamat, houdt dan de volgende factoren in gedachten bij het kiezen van jouw ideale mat.

Welk materiaal kies je voor jouw Yogamat?

Het materiaal van een yogamat is van groot belang voor de grip, de structuur, de demping, de duurzaamheid, het comfort en milieuvriendelijkheid. PVC is bijvoorbeeld duurzaam en voordelig, alleen minder gunstig voor het milieu. Daarentegen zijn eco materialen qua prijs iets duurder, maar zijn vrij van gifstoffen en beter voor het milieu. Het materiaal van een yogamat is een kwestie van persoonlijke voorkeur en hoe het je lichaam erop reageert.

PVC yogamat

Veel yoga matten zijn gemaakt van PVC en worden ook wel Sticky Yogamatten genoemd. Deze matten hebben een goede grip vanwege de stroefheid, waardoor je tijdens yogahoudingen niet wegglijdt en de mat goed op de vloer blijft liggen.

Er zijn veel verschillende kwaliteiten in Sticky PVC yogamatten. Een goede kwaliteit Sticky PVC mat is sterk en hygiënisch en geschikt voor alle yogastijlen, heeft een lange levensduur en sommige van deze matten zijn nagenoeg onverslijtbaar. Een voordeel van dit type yogamatten is dat deze gewoon in de wasmachine gewassen kan worden.

PVC yogamatten worden na verloop van tijd steeds stroever, dit betekent dat je yogamat meer grip krijgt en daardoor fijner is in gebruik. Het is aan te raden om een speciale yogamat handdoek te gebruiken in warme ruimtes waar Hot Yoga of Bikram Yoga wordt beoefend. PVC matten worden wat minder stroef naarmate ze vochtig worden, maar dit is ook afhankelijk van de kwaliteit van de mat.

Yoga stijlen: Alle yogavormen, tevens voor Fitness en Pilates
Reinigen: Machinewas tot 30 graden, warm water en vetvrije zeep, of een yogamat reiniger

TPE yogamat

Wil je liever een milieuvriendelijke mat, dan is wellicht een TPE yogamat meer wat bij je past. TPE (Thermo Plastic Elastomer) is een combinatie van rubber en kunststof. Deze yogamatten zijn vrij van schadelijke stoffen, hypoallergeen en 100% biologisch afbreekbaar. TPE is qua structuur anders dan PVC en heeft een hoge dichtheid. TPE is duurzaam, flexibel, licht in gewicht en heeft een open structuur.

TPE matten zijn zacht en elastisch in vergelijking met een PVC yogamat. Het oppervlak is zeer stroef. Doordat het materiaal een open celstructuur heeft zullen handen en voeten minder snel wegglijden tijdens een yogales. De mat heeft een neutrale geur en is prima geschikt voor mensen met een latex rubber allergie.

TPE yogamatten hebben en goede grip. TPE is zachter dan een PVC wat meer comfort biedt bij liggende en zittende yogahoudingen. Deze yogamatten passen goed bij yogastijlen zoals Kundalini Yoga en Yin Yoga. Doordat TPE zacht is worden balanshoudingen wel een iets grotere uitdaging. Door de open celstructuur zal de yogamat een minder lange levensduur hebben bij actieve yogavormen zoals Ashtanga, Vinyasa Flow, Power en Hot Yoga.

Yoga stijlen: Alle yogastijlen, Actieve yogastijlen, Asthanga Yoga, Power Yoga, Bikram Yoga, Hot Yoga, Vinyasa Flow Yoga, tevens geschikt voor Fitness en Pilates
Reinigen: Reinigen met water en vetvrije zeep of een yogamat reiniger. Niet in de zon laten drogen.

Natuurrubber yogamat

Yogamatten gemaakt van natuur rubber zijn vanzelfsprekend een milieubewuste keuze. Soms wordt natuurrubber ook verwerkt met een ander materiaal zoals jute of katoen. Rubber yogamatten hebben een zeer goede grip, zelfs bij vochtige of transpirerende handpalmen en voeten.

Natuur rubberen yoga matten hebben een langere levensduur dan TPE, maar slijten sneller bij intensieve vormen van yoga. Externe omstandigheden zoals warmte, vocht en zonlicht spelen daar een grote rol bij. Leg een rubber mat nooit lang in de zon, omdat het rubber daarvan uitdroogt.

Natuurrubber heeft een ‘specifieke’ geur dat na verloop van tijd minder wordt maar niet helemaal weggaat. Mensen met latexallergieën kunnen dit materiaal beter vermijden. In vergelijking met PVC en TPE heeft rubber een open-cel structuur en dienen daardoor vaker te worden gereinigd. Een natuur rubberen yogamat is ideaal qua grip en comfort.

Yoga stijlen: Hatha Yoga, Iyengar Yoga, Ashtanga Yoga en Power Yoga
Reinigen: In een bad of afspoelen onder de douche. Gebruik milde zeep of een yogamatreiniger. Hang de mat zorgvuldig op, niet in de zon, zodat de vorm behouden blijft.

Kurk yogamat

Kurk is gemaakt van de schors van een boom die veel voorkomt in het Middellandse Zeegebied rondom Spanje, Portugal, Frankrijk, Italië, Marokko en Tunesië. De kurk wordt geoogst door de schors van bomen af te knippen, die vervolgens van nature weer opnieuw aangroeit. Er is geen sprake van kappen of verkwisting in het proces, waardoor het een vernieuwende hulpbron is.

Een yogamat van kurk is een favoriete mat bij vele yogabeoefenaars. Vanwege het gladde oppervlak zou je denken dat deze mat geen goede grip biedt. Het tegendeel is waar. Een kurk yogamat wordt tijdens yogabeoefening stroef door transpiratie. Kurk is super vochtabsoberend, dit maakt dat handen en voeten tijdens yogahoudingen niet wegglijden. De kurkstructuur zorgt voor een zachte, subtiele extra demping, wat perfect is voor gevoelige polsen en knieën.

In termen van een yogamat helpen de antimicrobiële eigenschappen van kurk schimmel af te weren, wat betekent dat het praktisch zelfreinigend is en niet ruikt. Kurk is een sterk, natuurlijk materiaal en daardoor duurzaam en zeer milieuvriendelijk.

Yoga stijlen: Alle yogastijlen
Reinigen: Reinigen met een vochtige doek

Katoenen yogamat

Een katoenen yogamat is een traditionele Indiase yogamat. Voordat yogamatten van PVC ontwikkeld werden, was een katoenen yogamat een veel gebruikte mat, met name in India. Katoen is een natuurproduct en wordt tegenwoordig ook ecologisch geproduceerd. Katoen is biologisch afbreekbaar, waardoor deze mat milieuvriendelijk is.
Katoenen yogamatten zijn geschikt voor actieve yoga stijlen zoals Ashtanga Yoga, Hot Yoga en Bikram Yoga waarbij veel getranspireerd wordt. Katoen neemt vocht op waardoor de stroefheid van de mat toeneemt. Echter, de stroefheid van een katoen is lager vergeleken met een mat van TPE, PVC of rubber.

Niet iedereen vindt het fijn om een katoenen yoga mat op een gladde ondergrond te gebruiken. Wij raden aan om een katoenen yogamat bovenop een PVC, TPE of rubber mat te gebruiken.

Yoga stijlen: Ashtanga Yoga, Bikram Yoga, Hot Yoga
Reinigen: Wasmachine of handwas 30 graden

Jute yogamat

Jute wordt gemaakt van de vezels van een juteplant, dit materiaal geeft een goede grip dankzij Polymer Environmental Resin (PER), een niet-toxisch materiaal. Jute heeft als voordeel dat het antimicrobiële eigenschappen heeft wat fijn is voor yogaoefeningen waarbij veel wordt getranspireerd.

Jute yogamatten hebben dezelfde veerkracht en duurzaamheid als katoenen yogamatten. Net als katoenen matten, worden jute yogamatten  gewoonlijk ook gebruikt in combinatie met een PVC, TPE of Rubber yogamat om een stroevere ondergrond te krijgen. Jute is echter een meer vezelachtig materiaal dat wat ruwer is dan katoen en absorbeert minder vocht.

Yogamatten van jute hebben een fraai uiterlijk en bieden een stevig oppervlak zodat je stabiel staat tijdens het uitvoeren van yogaoefeningen. Jute biedt een fijne grip. Deze yogamatten bestaan in de basis grotendeels uit PVC, de bovenlaag is van jute.

Yoga stijlen: Alle yogastijlen
Reinigen: Reinigen met water en milde zeep, of een yogamat reiniger.

Schapenwol yogamat

De keuze voor een schapenwol yogamat is vooral gebaseerd op de voorkeur van de yoga beoefenaar en de yoga stijl. Schapenwol is zacht, warm en comfortabel en heeft als voordeel dat je niet statisch geladen worden tijdens yoga oefeningen. De schapenwol mat kan gecombineerd worden met een PVC, TPE of Rubber mat. Handiger is natuurlijk om een schapenwol yogamat aan te schaffen die voorzien is van een latex onderkant.

Yoga stijlen: Milde yogavormen, Yoga Nidra, Kundalini Yoga, Meditaite
Reinigen: Handwas

Welke dikte yogamat moet ik kiezen?

Waarom de dikte van een yogamat belangrijk is? De dikte van je yogamat heeft veel te maken met hoe comfortabel hij is. Is je mat te dun, dan kan je een blessure oplopen. De wisselwerking is dat dikke yogamatten het moeilijker voor je kunnen maken om een sterke verbinding met de vloer te voelen, waardoor je bijvoorbeeld wankelt als je in een bepaalde pose bent.

Een standaard basis yogamat is ongeveer 4 mm dik, terwijl de dikste mat ongeveer 1.5 cm is. De dunne yogamatten varieren tussen de 1 - 3 mm. De flinter dunne yogamatten worden vaak gebruikt voor reizen, deze reis yogamatten zijn slechts 1 à 2 mm dik. De travel yogamatten vouwen gemakkelijk op en zijn licht in gewicht, waardoor ze eenvoudig in een koffer passen.

De verschillende diktes van een yogamat:

1 - 3 mm: reis yogamat
4 - 5 mm: standaard yogamat
6 - 7 mm: studio en professionele yogamat
1 cm - 1.5 cm: fitness en pilates mat

Aanvullende informatie over de dikte van een yogamat:

1 - 3 mm reis yogamat - licht en dun

De reis yogamatten zijn het dunst en zijn voornamelijk ontworpen voor reizen. Deze matten zijn dunner dan de standaard 3 - 4 mm mat, maar zijn nog steeds in staat om voldoende steun en stevigheid te bieden. Het lichtgewicht is ideaal voor transport. Zo zijn ze handig genoeg voor mensen die overal yoga willen beoefenen. Vanwege hun dunheid zijn ze echter meer geneigd om te slijten en te scheuren in vergelijking met hun dikkere tegenhangers. Vervanging zo nu en dan is nodig, maar hoe dan ook, ze zijn vaak voordeliger dan de dikkere matten.

Yoga stijlen: Hatha Yoga, Iyengar Yoga

3 - 4 mm standaard yogamat

Een yogamat van 4 mm dikte is de meest gebruikte yogamat en heeft een perfecte combinatie van grip, demping, comfort en draagbaarheid. Als je vaak aan yoga doet, zijn 4 mm matten zeer geschikt omdat ze voldoende demping bieden voor je knieën en polsen. Qua grip is deze mat ook erg fijn, handen en voeten glijden tijdens yogahoudingen niet weg. Bovendien zijn ze licht in gewicht en dun genoeg om elke dag mee te nemen naar de yogastudio.

Yoga stijlen: Alle yogastijlen

5 - 6 mm extra dik - meer ondersteuning

Matten met deze dikte zijn de norm. Een groot deel van deze yogamatten valt onder de maximale dikte. Deze matten bieden een goede demping, maar zijn minder stabiel bij staande yogahoudingen. Dikke yogamatten kunnen je het gevoel geven dat je minder contact met de vloer hebt doordat ze zacht zijn. Deze dikkere matten kunnen zwaar zijn qua gewicht.

Yoga stijlen: Astanga Yoga, Bikram Yoga, Iyengar Yoga, Yin Yoga, Restoratieve Yoga, Pilates

1 cm - 1.5 cm extra dik

Dit is de dikste mat onder de yogamatten en biedt de meeste demping, waardoor het een geschikte metgezel is voor mensen die Pilates beoefenen. Vanwege de dikte, is deze mat niet echt geschikt voor yogagebruik. Balanshoudingen kunnen moeilijk zijn met dit soort matten, waardoor staande yogaposes moeilijk uitvoerbaar zijn.

Yoga stijlen: Yin Yoga, Restoratieve Yoga, Pilates

Welke afmeting yogamat past het beste bij mij?

De standaard afmetingen van een yogamat zijn 183 × 60 cm. Afhankelijk van je lengte kies je de yogamat. Als je 190 cm of langer bent dan is een standaard yogamat te kort. Kies dan voor een langere mat. Een goede maatstaf is je eigen lengte plus 10 cm. Als je dus een lengte hebt van 190 cm dan is een yogamat van 200 cm gewenst.

Bij sommige yoga houdingen, zoals de Svahasana, lig je uitgestrekt op de yogamat met je handen naast het lichaam. Bij mensen met brede heupen of brede schouders liggen hun armen dan vaak naast de yogamat. De keuze voor een bredere yoga mat van 66 cm of meer is dan een goede keuze. Een bredere mat geeft je dus meer bewegingsruimte en bewegingsvrijheid.

Soorten yogamatten in lengte en breedte:

183 x 60 cm:  Standaard yogamat
183 x 66 cm:  Brede yogamat
180 x 80 cm:  Extra brede yogamat voor meer bewegingsruimte
200 x 60 cm:  Lange yogamat
215 x 66 cm:  Extra lange yogamat voor meer bewegingsruimte

Sticky yogamat, kleverigheid en stroefheid

Bij veel yoga houdingen is een stroeve mat met een goede grip gewenst zodat handen en voeten niet wegglijden. Een yoga mat dient dus een bepaalde kleverigheid te hebben, zoals de sticky yogamat. De stroefheid wordt bepaald door het materiaal, het productieproces en externe omstandigheden zoals temperatuur en vochtigheid.

Transpiratie en vochtigheid beïnvloeden de stroefheid en daardoor de grip van een yoga mat. Een mat gemaakt van rubber is een uitstekend alternatief voor PVC matten. Rubber is van nature stroever dan PVC en blijft ook stroef bij transpiratie.

Ook kan een yoga handdoek kan helpen voor extra grip tijdens transpireren. Vooral bij Bikram Yoga en Hot Yoga worden speciale yoga grip handdoeken gebruikt, deze vocht absorberende handdoeken zijn verkrijgbaar met speciale PVC ‘nopjes’ die extra grip bieden.

Kleverigheid is een maatstaf van hoe goed je handen en voeten aan de mat kleven. Het is geen kleverig gevoel, maar eerder een zuigende kleverigheid die je helpt je pose comfortabel vast te houden en de juiste uitlijning te behouden. PVC en TPE matten hebben de hoogste plakkerigheidsfactor, terwijl rubber een iets mindere hoeveelheid heeft. Zorg ervoor dat de mat goed schoon blijft aangezien dit de grip kan beïnvloeden. Katoenen en jute yogamatten hebben vrijwel geen kleverigheid.

Waarom kleverigheid belangrijk is: een kleverige yogamat zorgt ervoor dat handen en voeten niet wegglijden en helpt je om je uitlijning te behouden terwijl je van de ene pose naar de andere gaat, evenals wanneer je houdingen gedurende een aantal seconden vasthoudt.

Textuur en grip yogamat

Net als bij kleverigheid helpt de textuur van een yogamat ook je balans en juiste uitlijning te behouden. Terwijl kleverigheid zorgt voor grip via zuigkracht, duidt textuur op een fysiek gevarieerd oppervlak om glijden te voorkomen. Zonder voldoende grip glij je tijdens yogaposes weg wat voor blessures kan zorgen. De extra grip van de verhoogde texturen van matten met structuur helpt je yogahoudingen veilig te houden, hoeveel je ook transpireert. Voor zachtheid en extra comfort zijn PVC en TPE matten de beste keuze. Houd er rekening mee dat sommige van deze matten iets minder grip bieden als ze nat zijn. Een speciale yogamat handdoek biedt hierbij uitkomst.

Eco yogamat

Eco vriendelijke yogamatten zijn gemaakt van duurzaam rubber, TPE, jute, schapenwol, katoen of kurk. Elk van deze materialen is biologisch afbreekbaar en daardoor mileuvriendelijk. Bovendien bevatten deze materialen geen zware metalen. Eco yogamatten zijn hypoallergeen en vrij van latex en PVC.

Duurzame yogamat

Duurzame yogamatten gaan lang mee, hebben de juiste toplaag en zijn niet vervaardigd uit schadelijke stoffen en materialen. Qua materiaal heb je de keuze uit 100% natuurlijke materialen, zoals katoen, wol, kurk en natuurrubber. Ook de gifvrije en emissievrij geproduceerde PVC yogamatten gaan bij intensief gebruik vele malen langer mee en zijn daardoor een duurzamere keuze. Bovendien kunnen al deze matten aan het einde van de levensduur gerecycled worden.

Prijsklasse

Meestal is een eenvoudige 3 - 4 mm dikke en effen PVC yogamat voordelig qua prijs. Vanaf daar kun je meer betalen voor grip, print of ontwerp, dikte en textuur. Eco vriendelijke yogamatten vallen onder een hogere prijsklasse.

Soorten yoga

Bij het bepalen van de juiste yogamat is natuurlijk ook het soort yoga dat je beoefent van belang. Met zoveel verschillende yogastijlen is het het beste om het simpel te houden. Getextureerde yogamatten zijn ideaal voor actieve yogastijlen zoals Power Yoga, Hatha Yoga, Hot Yoga en Asthanga Yoga vanwege al het buigen, glijden en strekken. TPE en PVC matten kunnen voor alle yogastijlen worden gebruikt. Transpiratie maakt het voor PVC matten moeilijker om plakkerig te blijven, maar een yoga grip handdoek biedt hierbij uitkomst. Voor yoga met een lagere intensiteit zoals Yin Yoga of Restorative Yoga kan comfort een hogere prioriteit hebben, omdat je voor langere tijd liggende houdingen aanneemt. In dit geval zouden yoga matten van PVC of schapenwol goed werken om voldoende comfort en ondersteuning te bieden.

Veelgestelde vragen over Yogamatten

✅ Welk materiaal moet ik kiezen voor mijn yogamat?

Het materiaal is belangrijk voor de grip, de structuur, de demping, de duurzaamheid, het comfort en milieuvriendelijkheid. PVC is duurzaam en voordelig, maar niet zo gunstig voor het milieu. Eco materialen zijn iets duurder, maar zijn vrij van gifstoffen en beter voor het milieu. Het is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur en hoe het je lichaam erop reageert.

✅ Welke dikte yogamat moet ik kiezen?

Is je mat te dun, dan kan je een blessure oplopen. En dikke yogamatten kunnen het moeilijker voor je maken om een sterke verbinding met de vloer te voelen, waardoor je bijvoorbeeld wankelt als je in een bepaalde pose bent. Een standaard basis yogamat is ongeveer 4 mm dik, terwijl de dikste mat ongeveer 1.5 cm is. De dunne yogamatten varieren tussen de 1 - 3 mm. De flinter dunne yogamatten worden vaak gebruikt voor reizen, deze reis yogamatten zijn slechts 1 à 2 mm dik. De travel yogamatten vouwen gemakkelijk op en zijn licht in gewicht, waardoor ze eenvoudig in een koffer passen.

✅ Welke afmeting yogamat past het beste bij mij?

De standaard afmetingen van een yogamat zijn 183 × 60 cm. Afhankelijk van je lengte kies je de yogamat. Als je 190 cm of langer bent dan is een standaard yogamat te kort. Kies dan voor een langere mat. Een goede maatstaf is je eigen lengte plus 10 cm. Als je dus een lengte hebt van 190 cm dan is een yogamat van 200 cm gewenst.