24 Artikel(en)

Rooster Lijst

Stel een Aflopende Directie in

24 Artikel(en)

Rooster Lijst

Stel een Aflopende Directie in

Tibetaans

Tibetaanse vlaggen

Herkomst
De gekleurde gebedsvlaggen komen uit het Tibetaans boeddhisme. Het gebruik ervan zou teruggaan op het böngeloof, een oude vorm van boeddhisme die in Tibet beleden werd tot ongeveer de negende eeuw.

Kenmerken
De vierkante gebedsvlaggen zijn de lung ta vlaggen (wat windpaard betekent). Daarop staat een paard afgebeeld. De drie juwelen op zijn rug verwijzen naar de pijlers van het Tibetaanse boeddhisme; de Boeddha, de boeddhistische leer en de geloofsgemeenschap. De vijf kleuren staan voor de elementen: hemel (blauw), aarde (geel), wit (wind), water (groen) en vuur (rood). Als de gebedstekst op de stoffen versleten is, is de vlag uitgewerkt en worden er nieuwe vlaggen opgehangen.

Toepassing
De lung ta vlaggen worden in Tibet als slinger opgehangen aan hoge punten, waar de wind er goed bij kan. Bijvoorbeeld op de daken van tempels of tussen de hoge rotsen in de bergen. De wind neemt de gebeden op en verspreidt zo goedheid en mededogen over de wereld.

Tibetaanse wierook

Tibetaanse wierook wordt met de hand gerold van natuurlijke plantaardige ingrediënten met geen bamboestok in het midden. Met de hand bereide wierook wordt al vele honderden jaren in de Himalaya-regio's van Tibet, Nepal en Bhutan gebruikt en is diep geworteld in de Tibetaanse cultuur.

Authentieke Tibetaanse wierook is afkomstig van traditionele kloosterrecepten en medische formuleringen. Gedurende de tijd van de Boeddha, meer dan 2500 jaar geleden, werden deze geneeskrachtige en monastieke formules ontwikkeld door het combineren van veel verschillende ingrediënten. In moeilijke tijden waren deze recepten verloren gegaan, maar gelukkig bewaard door monniken in de Tibetaanse kloosters. Masala's of mengsels van kruiden, planten, bloemen, bladeren, gras, hout, schors, specerijen en mineralen worden nog steeds gemengd in strikte overeenstemming met deze recepten.

Bij het branden produceert Tibetaanse wierook een rijk, aards en puur aroma dat kan helpen een rusteloze geest te kalmeren. Het wordt veel gebruikt om de omgeving te zuiveren en als een hulpmiddel voor meditatie en ontspanning. In de Tibetaanse geneeskunde wordt het vaak gebruikt om depressie, stress en angst te verlichten. Een dagelijks wierook is een belangrijk onderdeel van de Tibetaanse cultuur.

em_brand_01.jpg
em_brand_02.jpg
em_brand_03.jpg
em_brand_04.jpg
em_brand_05.jpg
em_brand_06.jpg
em_brand_02.jpg
em_brand_02.jpg 
em_brand_07.jpg
em_brand_08.jpg
em_brand_09.jpg