Constitutie informatie

Ayurveda constitutie
Volgens Ayurveda heeft elke persoon een unieke combinatie van de drie dosha's vata, pitta en kapha die zijn of haar fysieke en mentale kenmerken aangeven. Hieronder staan enkele kenmerken van elke dosha en hoe ze zich manifesteren in de constitutie van een persoon:


Vata: Een persoon met een vata-constitutie heeft meestal een lichte lichaamsbouw, dunne huid, droog en broos haar en neigt naar een koude lichaamstemperatuur. Ze hebben de neiging om snel te bewegen en te spreken, hebben een actieve geest en creatieve energie. Ze zijn gevoelig voor stress, angst en onrust.

Pitta: Een persoon met een pitta-constitutie heeft meestal een gemiddelde lichaamsbouw, warme huid, fijn en licht gekruld haar. Ze zijn scherp, intens en vastberaden, hebben een goede spijsvertering en een sterke metabolisme. Ze zijn gevoelig voor woede, frustratie en ontstekingen.

Kapha: Een persoon met een kapha-constitutie heeft meestal een zwaardere lichaamsbouw, dikke huid, donker en dik haar en neigt naar een koude lichaamstemperatuur. Ze hebben een rustige en kalme aard, hebben een goede immuniteit en zijn goed in het vasthouden van vocht in het lichaam. Ze zijn gevoelig voor traagheid, lethargie en gewichtstoename.

Het is om te weten dat de meeste mensen een combinatie van de drie dosha's hebben, maar meestal is er één of twee dosha's die meer prominent aanwezig zijn. Het doel van Ayurveda is om een gezonde balans tussen de dosha's te behouden door middel van voeding, levensstijl, kruiden en andere natuurlijke remedies. Een Ayurvedische arts kan u helpen bij het bepalen van uw dominante dosha en u adviseren over de beste manier om uw dosha's in balans te brengen.