Yogamat

yogamatten

Een yogamat kopen maar welke?

Een yogamat is ontwikkeld om asana’s (fysieke yogahoudingen) en andere fysieke oefeningen veilig en comfortabel uit te voeren. Door het gebruik van de yogamat krijgen uw ledematen een goede grip met de ondergrond en kunt u de houdingen beter onder controle houden. De juiste yogamat zorgt voor een betere doorstroming van het bloed omdat er een gelijkmatige drukverdeling is bij het raakvlak.

Yogamat als ondergrond
Stroefheid en grip
PVC yogamat
TPE yogamat
Natuurrubber yogamat
Schapenwol yogamat
Afmeting
Kleuren
Prijs en kwaliteit
Levensduur
Onderhoud

Yogamat als ondergrond

Een yoga mat dient slipvast te zijn zodat de handen en voeten niet wegglijden. Comfortabel en schokdempend zijn andere voorwaarden die aan een yogamat mogen worden gesteld. Het is prettiger om op een yogamat te staan, zitten en liggen dan op een andere ondergrond. De mat zorgt voor een betere doorstroming van het bloed omdat er een gelijkmatige drukverdeling is bij het raakvlak. Er zijn drie verschillende houdingen: staande, zittende en liggende. Elk van de duizend traditionele asana’s hebben een specifieke werking om een goede doorstroming te bewerkstelligen. De meeste matten zijn van PVC, TPE, (natuur) rubber of schapenwol.

Stroefheid en grip van een yogamat

Het produceren van PVC en TPE yogamatten gaat door middel van walsen. Aan de walsrol zit een heel dun laagje paraffine-olie, zodat de yogamat niet aan de wals blijft plakken. Deze olie kan de fabrikant niet geheel verwijderen, waardoor de yogamat in het begin niet optimaal zijn stroefheid heeft. De meeste mensen hebben hier overigens geen last van. Door de yogamat goed te reinigen met een milde zeep gaat de olie er grotendeels af. En door de belasting wordt de mat steeds stroever. Veel zweten (en hierdoor natte handen en voeten) kan eveneens invloed hebben op de grip. Rubber of jute weefsel geven meer grip. De schapenwol yogamatten hebben de minste grip.

PVC yogamat

De meeste yogamatten zijn gemaakt van PVC. De samenstellingen van PVC zijn er in verschillende kwaliteitssoorten. Al onze yogamatten zijn van de goede kwaliteit, waardoor de matten een grote belastbaarheid hebben en vrij zijn van AZO (een zeer schadelijke stof voor de gezondheid). Er zitten in PVC echter altijd nog stoffen die niet echt goed voor het milieu en slecht afbreekbaar zijn. PVC geeft in het begin een licht milde geur af. PVC is enigszins gevoelig voor temperatuur, bij kou is het wat stug en wil de mat niet meteen geheel vlak liggen. Bij een hoge temperatuur voelt de mat wat plakkerig aan.

TPE yogamat

TPE is vrij van schadelijke stoffen, 100 % afbreekbaar en voelt heel comfortabel aan. De eigenaar van Yogini geeft zelf al jaren lang Raja yogalessen op dit type yogamat, meerdere keren per week, zonder dat er slijtageplekken ontstaan. Volgens de producent is dit materiaal sterker dan PVC, maar we weten van enkele yogascholen, die deze yogamatten zeer heftig belasten, dat ze iets sneller slijten dan de hoogste kwaliteit PVC yogamatten.

Natuurrubber yogamat

Rubber is eigenlijk het sterkste materiaal en de beste keuze voor heel intensief gebruik. Aan een rubbermat zit wel een prijskaartje.

Wij bieden hierin drie soorten aan:

  • Yogamat 10 mm rubber. Dit materiaal wordt ook gebuikt als basismiddel voor bijvoorbeeld autobanden, dus heel sterk, zwaar en stug. Minpunt is in het begin een lichte geur en is niet zo goed voor het milieu.
  • Samoerai yogamat met jute. De mat is heel mooi afgewerkt met een katoenen rand en jute weefsel! Deze is het beste voor het milieu! Minpunt is dat bij heel intensief langdurig gebruik het jute weefsel los kan komen. 
  • Samoerai ultra yogamat. Deze mat is de beste keuze wanneer u een yogamat heel intensief en langdurig wilt gebruiken en het milieu totaal niet wilt belasten. Samoerai matten zijn soepel, zwaar, stroef en liggen prettig.

Schapenwol yogamat

De schapenwol yogamat wordt vooral gebruikt lichte vormen van yoga, maar de mat is ook heel aangenaam bij meditatie omdat de mat zo zacht en behaaglijk is om op te liggen. 

Afmeting

Voor de meest voorkomende oefeningen raden wij u aan om een yogamat te kiezen tussen de 4 en 6 mm dik. Een dunne yogamat is voor velen te hard en kan, waar uw lichaam de oppervlakte raakt, kleine beknellingen geven. Een dikkere mat kan daarentegen ervoor zorgen dat u minder stabiel staat.

Een algemene mat is circa 183 cm lang, een maat waarop circa 90 % van alle geproduceerde matten worden gemaakt. Voor langere westerling is dit soms iets te kort vandaar dat er nu ook matten zijn met een lengte van 200 cm.

De breedte van 95 % van de yogamatten is circa 60 cm maar er zijn ook matten van 80 cm breed. Dit heeft als nadeel dat het opbergen nogal eens lastig is waardoor de mat kan knikken.

Kleur

De kleur en design van de mat is een kwestie van persoonlijke smaak, gaat de voorkeur uit naar een rustige kleur of juist naar een vurige kleur. Kleur is dus veelal een kwestie van smaak maar in een kleur zit ook veel betekenis. Ontdek over chakra kleuren en symbolen.

Prijs en kwaliteitsverhouding

Wij blijven alert om de yogamatten tegen de goedkoopste prijs aan te bieden. Dit is mogelijk omdat wij grote partijen rechtstreeks van de producent inkopen en genoegen nemen met lage marges. Onze matten hebben allemaal een hoge kwaliteitsnorm, voldoen aan de strenge Europese richtlijnen en zijn gemaakt van comfortabel materiaal. Daarnaast zijn de yogamatten getest op intensief gebruik, AZO-vrij, goed wasbaar, hebben een goede grip en een verantwoordelijke levensduur. Helaas kunnen we niet geheel traceren of er voldoende aandacht is voor het milieu en het welzijn van de medewerkers.

Levensduur

Elke yogamat is, als men dat wil, natuurlijk kapot te krijgen. De vorm van yoga kan van groot belang zijn voor de keuze van een yogamat. Bij Poweryoga bijvoorbeeld wordt een mat extreem zwaar belast en kunnen er bij bepaalde matten, snel slijtageplekken ontstaan. Ook met bijvoorbeeld scherpe nagels over de mat gaan, kunnen beschadigingen optreden bij de meeste matten. Bij veel yogavormen komen deze houdingen niet voor. Sommige yogamatten worden een paar uur per dag gebruikt (b.v. yogascholen) en bij andere eenmaal per week. Een vergelijking kunt u maken met een autoband. Een heel laaggeprijsde autoband zal eerder vervangen dienen te worden dan een hogere kwaliteit band. En ook het rijgedrag is van belang. De beste kwaliteit (mechanische belasting) yogamatten zijn van rubber (zonder jute weefsel)

Onderhoud

De meeste yogamatten kunnen in de wasmachine tot maximaal 30 graden, worden gewassen. Gebruik zo min mogelijk wasmiddel, niet centrifugeren of in de droogmachine. Om de mat te drogen kunt u deze het eenvoudigst vlak laten liggen. Het alternatief is om de mat in een handdoek te rollen om het drogen te versnellen. Natte of vochtige matten kunnen glad zijn. Om de antislip te optimaliseren raden wij u aan om voor het eerste gebruik de mat met een warme vochtige doek af te nemen en droog te wrijven met een handdoek.

Wij hebben verschillende soorten yogamatten in onze webwinkel. Wilt u weten welke yogamatten wij in ons assortiment hebben? Ontdek onze veelzijdige collectie yogamatten.

 

welke yogamat kopen

 

em_brand_01.jpg
em_brand_02.jpg
em_brand_03.jpg
em_brand_04.jpg
em_brand_05.jpg
em_brand_06.jpg
em_brand_02.jpg
em_brand_02.jpg 
em_brand_07.jpg
em_brand_08.jpg
em_brand_09.jpg