Klankschalen

Klankschalen

Klankschalen of meditatiekommen hebben duidelijke helende effecten. De fysieke vibratie van de geluidsgolven, wanneer een schaal direct op het lichaam wordt geplaatst, masseert de cellen en organen op een delicate manier en geeft energieblokkades vrij.
Het geluid van een klankschaal of meditatie kom beïnvloedt de hersengolven op een positieve en evenwichtige manier, en heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Klankschalen bevorderen diepe ontspanning met subtiele maar soms diepgaande helende effecten..

Lees meer

Klankschalen

Tibetaanse klankschalen zijn een oud hulpmiddel voor genezing en meditatie. De geschiedenis van Tibetaanse klankschalen dateert uit de 10e eeuw voor Christus, en ze zijn al minstens 2500 jaar lang gebruikt door boeddhistische monniken, waardoor ze een van de oudste bekende hulpmiddelen zijn voor meditatie en ceremonieel werk.

Er wordt gezegd dat Tibetaanse klankschalen "het geluid van het niets", of "Om" produceren, door boeddhisten en hindoes wordt dit geluid beschouwd als het oorspronkelijke geluid van de schepping.

De sluier van mysterie rond het rituele gebruik van klankschalen in Tibet is langzaam aan het opheffen, en in de afgelopen 20 jaar is meer en meer kennis over hun gebruik zich gaan verspreiden naar de westerse wereld.

Hoe gebruik je een klankschaal?

Klankschalen zijn er in verschillende tonen, overeenkomend met de 7 chakra's in het lichaam. Bepaalde schalen kunnen alle chakra's beïnvloeden, terwijl anderen alleen op sommige chakra's van invloed zijn. Over het algemeen hebben de lagere toon kommen een invloed op de wortel en sacrale chakra's, medium tonen op de solar plexus en het hart chakra , en hogere noten op de bovenste chakra's.

De klankschaal of meditatie kom kan worden geslagen als een bel of worden gespeeld door de rand van de kom in een constante cirkelvormige beweging met de klok mee te wrijven met behulp van een houten of zachte klopper.

Kommen kunnen zo nodig direct op het lichaam worden geplaatst, waar ze bij voorkeur op een vlak oppervlak kunnen rusten. Een schaal op de palm van je hand houden, is een gebruikelijke manier om met een kom te werken. Ze kunnen ook op de vloer worden geplaatst, op een paar centimeter afstand van het lichaam.

De zeven chakra’s en de bijbehorende klankschaaltonen:

Eerste chakra - Wortelchakra - Muladhara - C
Tweede chakra - Sacraal chakra - Swadhistana - D
Derde chakra - Navel chakra - Solaris Plexus - E
Vierde chakra - Hart chakra - Anahata - F
Vijfde chakra - Keel chakra - Vishuddhi - G
Zesde chakra - Derde oog chakra - Anja - A
Zevende chakra - Kruin chakra - Sahasrara - B

Wat zijn de effecten van een klankschaal?

Het spelen van een klankschaal produceert een rijke verscheidenheid aan harmonischen en boventonen. Deze tonen induceren alfagolven in de hersenen, waardoor ze onmiddellijk ontspannen en kalm zijn. Onze normale wakende hersenstaat produceert bètagolven. In alfagolf wordt het denken vertraagd en als je lang genoeg op het geluid focust, kun je gemakkelijker een meditatieve staat binnengaan. Zodra je geest zich in deze zeer ontspannen alpha-golftoestand bevindt, kan het lichaam genezing ontvangen via de frequenties, terwijl het geluid reist waar het nodig is in het lichaam.

In een normale waaktoestand kunnen we bewust genezing verlangen en toch onbewust weerstand bieden, en daarom elke genezing blokkeren die plaatsvindt. Geluid bereikt ons echter op een emotioneel en spiritueel niveau, zonder enige mentale weerstandsbarrières te omzeilen.

Goed algemeen advies over het gebruik van de kommen is om het geluid te voelen in plaats van het te analyseren. Hierdoor zal het geluid doordringen en kan genezing plaatsvinden. Hoe meer je loslaat en het geluid laat reizen, hoe meer je ervan profiteert.

chakra's en klankschalen