Levensmiddelen

Levensmiddelen biologisch en duurzaam geproduceerd is waar steeds meer mensen voor gaan. Eerlijke handel, eerlijk zijn voor de natuur, de andere mens en tegen jezelf dat is wat we allemaal willen. Iedere stap is daarin welkom en iedereen begrijpt dat de stap niet zomaar wordt gezet. Maar elk begin is een goed begin.

Lees meer
Filteren
Selectie verfijnen
Categorie
  1. Himalayazout 5
  2. Wasnoten 2
  3. Thee & Koffie 16
  4. Ayurvedische kruiden 4

Ayurveda

In de Ayurveda gaat men er van uit dat je gezonder bent wanneer agni, het spijsverteringsvuur, in orde is, alle elementen in balans zijn en overeenkomstig zijn met de constitutie. Afvalstoffen zoals urine, ontlasting en zweet worden in normale hoeveelheden geproduceerd. Er dient rust te zijn in de geest zodat degene zich prettig kan voelen bij zijn/haar dagelijkse leven en werkzaamheden. Er zijn tal van oorzaken te benoemen die ongezondheid kunnen veroorzaken.

Ayurveda voedsel en diëet

Eet volgens je eigen constitutie want vooral voeding is een middel om bewust te zijn van je lichaam. Daarom heeft gezond eten en drinken een hoge prioriteit.

Ayurveda en de seizoenen

Het is wenselijk om voor je zelf rekening te houden met de invloeden van de seizoenen, vata in de herfst en winter, pitta in de zomer en kapha in de lente. En in het tussen seizoen zomer/herfst pitta/vata.

Ayurveda en beweging

Neem de beweging die past bij de constitutie. Beweging is goed voor de algehele bloedsomloop en de lichaamsfuncties, maar helpt ook om de afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Ayurveda over mentale factoren

In Ayurveda zijn lichaam en geest één. Een verstoring kan beginnen op geestelijk gebied en een verstoring op het fysieke vlak geven of andersom. Elke waarneming, gedachte, gevoel, emotie zal een bepaalde invloed uitoefenen op vata, pitta en kapha. Via de dosha’s zal er een reactie komen op de cellen, de weefsels en organen. Alles geeft een bepaalde biochemische reactie. Zo kan woede of onderdrukte woede zijn invloed uitoefenen op de galblaas en de dunne darm. Angsten en zorgen kunnen de flora van de dikke darm veranderen.

- Vata wordt gekoppeld aan bezorgdheid, onzekerheid, angsten, nervositeit, rusteloosheid, verdriet.
- Pitta wordt gekoppeld aan woede, haat, afgunst, wedijver, kritiek, veroordelen, vooroordelen, scherpe tong, perfectionisme.
- Kapha wordt in verband gebracht met hebzucht, gehechtheid, verveling, luiheid, passiviteit.

Emoties hebben een affiniteit met bepaalde organen in het lichaam.
- Verdriet - longen
- Woede - lever
- Haat - galblaas
- Angst - nieren en uitscheiding
- Droefheid - hart
- Gehechtheid - milt en spiritueel bewustzijn

Tracht bewust te zijn van de bewegingen van de emoties, deze te herkennen en voelen. Wat doet deze emotie in en met het lichaam. Er naar leren kijken en weer laten gaan. Leren wij de emoties niet werkelijk te zien, dan zal er in het betreffende orgaan een zwakke plek ontstaan, een khavaigunya, een plek waar een toekomstige ziekte zich kan openbaren.

Ayurveda en stress

Stress wordt in de Ayurveda gezien als de oorzaak van ziekte, niet alleen als een gevolg van allerlei omstandigheden. Wanneer wij bovenstaande factoren niet serieus nemen, problematische relaties in stand houden, emoties onderdrukken, onze zintuiten overbelasten, dan zal er stress ontstaan. Stress zal een disbalans in de dosha’s scheppen. Al naar gelang de constitutie zal men op stress reageren. Vata met bijvoorbeeld angst, pitta met woede en kapha met teveel eten. Teveel of te weinig gebruik maken van de zintuigen. Een voorbeeld van verkeerd gebruik maken van de zintuigen is: lezen bij te weinig licht of veel te gekruid eten………..

Negeren van eigen kennis en wijsheid

Het eigenlijk wel weten dat iets problemen zal veroorzaken, maar het toch doen. Onze eigen wijsheid negeren.

Onwetendheid  Pragyaparad

Een zeer belangrijk aspect wat speelt bij ongezond leven is onwetendheid. In Ayurveda gebruikt men de term “pragyaparad”. Letterlijk betekent dit: storing van het intellect. Hierbij spreekt men niet over het verstandelijke vermogen, maar over kosmische intelligentie. Men kan dit vertalen als kennis van de natuur. Kennis hebben over de wetmatigheden van de natuur. Wanneer je weet wat jouw natuur is en daar naar handelt, dan word je niet ongezond.

Karma

Een ander aspect wat naar voren komt is karma. Karma zijn alle handelingen of acties uit een vorig stadium in dit leven of een vorig leven. Kijk naar het spreekwoord: Wat je zaait, zul je oogsten.

 

ayurveda levensmiddelen