yogabolster

Wat is een yogabolster?

Een yogabolster is een populaire yoga accessoire dat wordt gebruikt om comfort te bieden, steun te geven en dat je meer kunt uitrekken tijdens herstellende yogahoudingen en diepe ademhalingsoefeningen.

Veel van de yoga accessoires die we nu als populair beschouwen, zoals de yoga bolster, werden tot de jaren zestig niet echt veel gebruikt in een yogales. Yogadocenten zoals BKS Iyengar merkten in die tijd op dat veel van hun studenten problemen hadden met het aannemen van de juiste houding tijdens het uitvoeren van bepaalde yogaoefeningen, dit was vanwege letsel of gebrek aan flexibiliteit. BKS Iyengar ontwikkelde en introduceerde daarom rekwisieten en hulpmiddelen zodat mensen yogaoefeningen kunnen beoefenen met meer comfort en een goede houding.

Welke yogastijlen gebruiken een bolster?

Yogabolsters worden veelal gebruikt bij herstellende Yoga, waar een bolster onder verschillende delen van het lichaam wordt geplaatst voor een stevige maar comfortabele ondersteuning om totale ontspanning te stimuleren. Herstellende Yoga kan een diep rustgevend effect hebben op de geest en het zenuwstelsel. Een yogabolster wordt vooral gebruikt bij Restoratieve Yoga, Iyengar Yoga en Yin Yoga, maar een bolster is ook heel handig bij Zwangerschapsyoga.

Yogabolster

Hoe weet ik welke yogabolster voor mij geschikt is?

Bolsters zijn er in verschillende vormen en maten en het is niet altijd gemakkelijk om te weten welke bolster voor jou geschikt is. Ten eerste, bepaal waar je het voor wilt gebruiken, is het voor meditatie? Restauratieve yoga? Praat met een yogadocent of bezoek een yogastudio waar je een bolster uit kan proberen. Als je een blessure hebt of aan een bepaalde conditie werkt, bespreek dit dan met een yogadocent om de perfecte match te vinden.

Nu over de praktische aspecten. Bij het kiezen van een yogabolster zijn er vijf dingen die je dient te overwegen: grootte, vorm, gewicht, vulling en kleur.

Yoga bolsters zijn er in drie basis vormen: cilindrisch groot, cilindrisch klein en rechthoekig. Beslis welke het beste is voor jouw specifieke behoeften.

De grootte van een yogabolster is belangrijk. Sommige zijn veel langer en groter dan andere. Controleer de maatafmetingen en bedenk voor welk soort yogaoefeningen je een bolster nodig hebt voordat je een keuze maakt.

Bolsters variëren in gewicht, afhankelijk van waar ze mee gevuld zijn. Als je een bolster mee wilt nemen kan het gewicht een belangrijke factor voor je zijn.

Bolsters bevatten verschillende soorten vullingen om verschillende redenen. De yogabolsters verkrijgbaar bij Yogini zijn gevuld met kapok. Kapok is een warme en zachte vulling en daardoor zeer geschikt voor bolsters. Kapok is behalve duurzaam ook natuurlijk en afkomstig van boomvruchten. Boekweit wordt vaak gebruikt als vulling voor yoga en meditatiekussens. Voor een yoga bolster is boekweitkaf minder geschikt, omdat de zachtheid en het meebewegen met het lichaam minder is dan bij kapok.

De laatste overweging is kleur. Voor sommigen zal dit aspect voorop staan! Voor anderen niet zo veel. Het goede nieuws is dat er veel kleuren zijn om uit te kiezen.

Wij zijn ontzettend benieuwd wat jouw ervaringen zijn met een yogabolster en bij welke yogastijl je een bolster gebruikt. Plaats hieronder een reactie en maak kans op € 50 Yogini shoptegoed.


Bekijk alle yogabolsters van Yogini.