Op 21 juni wordt over de hele wereld de Internationale Yoga Dag gevierd. Sinds de eerste viering in 2015 heeft deze jaarlijkse gelegenheid steeds meer populariteit gewonnen en is het uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Yoga is de weg om een harmonieus evenwicht te creëren tussen het fysieke, mentale en spirituele aspect van ons wezen en heeft talloze voordelen voor de gezondheid en het welzijn van mensen over de hele wereld. Hieronder beschrijven we de betekenis en het belang van de Internationale Yoga Dag 2023, evenals de manieren waarop mensen over de hele wereld deelnemen aan deze opmerkelijke viering.

Een Mondiale Verbinding:

De Internationale Yoga Dag is een dag waarop mensen van verschillende leeftijden, culturen en achtergronden samenkomen om yoga te beoefenen en de voordelen ervan te ervaren. Het doel van deze dag is om een mondiale verbinding tot stand te brengen en mensen bewust te maken van de positieve impact van yoga op hun leven. Yoga kan helpen bij het verminderen van stress, het verbeteren van de flexibiliteit, het vergroten van de concentratie en het bevorderen van een algemeen gevoel van welzijn. Door samen yoga te beoefenen, worden grenzen overschreden en wordt er een gevoel van eenheid gecreëerd dat verder reikt dan taal, religie of cultuur. Er vinden wereldwijd diverse evenementen en activiteiten plaats om de essentie van yoga te vieren. Overheden, gemeenschappen, yoga-studio's en individuen organiseren gezamenlijke sessies, meditaties, workshops en lezingen om mensen te inspireren om de voordelen van yoga te ontdekken. Grote openbare parken, pleinen en stadions worden omgetoverd tot yogaruimtes waar duizenden mensen samenkomen om samen te ademen, te bewegen en te mediteren. Daarnaast worden er vaak lezingen gegeven over de geschiedenis en filosofie van yoga, evenals praktische workshops waar mensen technieken kunnen leren om yoga in hun dagelijks leven te integreren.

Naast de fysieke evenementen en activiteiten wordt de Internationale Yoga Dag ook steeds meer gevierd via digitale platforms. Met de opkomst van sociale media en online yogalessen kunnen mensen van over de hele wereld deelnemen aan virtuele yoga-sessies en hun ervaringen delen met de hashtag #InternationalYogaDay. Dit biedt mensen de mogelijkheid om deel te nemen aan de viering, ongeacht hun locatie, en versterkt het gevoel van verbondenheid tussen yogi's wereldwijd.

De Universele Waarden van Yoga en ons bedrijf Yogini:

Yoga gaat verder dan alleen het fysieke aspect; het omvat ook belangrijke ethische en spirituele waarden. Op de Internationale Yoga Dag wordt de nadruk gelegd op deze universele waarden, zoals compassie, vriendelijkheid, respect voor anderen en het bewustzijn van de verbondenheid van alle levende wezens. Ook het team van Yogini-Yogitri is dankbaar al sinds 2006 een bijdrage te leveren aan het yoga en meditatieproces. Yogini is een bloeiend bedrijf en behoort al geruime tijd tot één van de grootste Yoga & Meditatie webshops in Nederland en Europa. De artikelen die Yogini aanbiedt worden bewust gekozen, met respect voor mens, dier en milieu. Sander van der Kruk is eigenaar en initiatiefnemer van Yogini. De jaren daarvoor heeft hij als Raja Yoga docent op diverse terreinen een schat aan ervaring opgebouwd. Met zijn lessen en lezingen was hij uiterst gedreven zijn kennis en inzichten te delen. Zijn fascinatie voor de oude yogafilosofie is van kinds af aan een bron van inspiratie voor hem geweest. “Yoga en meditatie geven de mogelijkheid om het ware zelf te ontdekken, te ontwikkelen en te zuiveren, met als doel een grote innerlijke harmonie te bereiken en uiteindelijk het zelf te realiseren.” Vanuit zijn grote passie voor yoga heeft Sander met veel liefde en toewijding Yogini opgericht. Met het aanbieden van yoga, meditatie en ayurveda producten heeft hij samen met het Yogini team de ambitie een bijdrage te leveren aan het zelfzuivingsproces van de mensheid.