Wat is Iyengar Yoga?

Iyengar Yoga is een zeer krachtige en active vorm van yoga, ontwikkeld door en vernoemd naar BKS Iyengar in de jaren zestig. Iyengar Yoga is een zeer nauwkeurige stijl van yoga, waarbij de nadruk ligt op precisie en afstemming. De oefening gaat helemaal over de details van je ademhalingscontrole (pranayama) en houding (asana) en is uitstekend voor het opbouwen van kracht en flexibiliteit. Iyengar yoga is een verfijnd systeem van honderden yogaoefeningen en asanas waardoor een optimale controle en ontwikkeling van het lichaam kan worden bereikt, dit heeft tevens een diepgaand effect op je mentale toestand. Iyengar Yoga is geweldig voor het leren van de subtiliteiten van correcte uitlijning voor alle leeftijden en niveaus.

Iyengar Yoga anders dan andere yogalessen

Iyengar Yoga is voor iedereen. Het is 's werelds meest beoefende vorm van yoga. Iyengar yogadocenten zijn goed gekwalificeerd en ervaren om elke student te helpen zijn eigen niveau te vinden in elke pose. Yoga props zijn hierbij handig om elke pose toegankelijk te maken voor iedereen.

Omdat Iyengar yoga zich richt op alignment, zal je ontdekken dat het fysiek en mentaal bijzonder goed is. Door nauwkeurig aandacht te besteden aan anatomische details en de uitlijning van elke houding, is Iyengar Yoga de oefening van precisie. Houdingen worden gedurende lange periodes aangehouden en vaak aangepast met rekwisieten. Deze methode is ontworpen om systematisch kracht, flexibiliteit, stabiliteit en bewustzijn te cultiveren en kan therapeutisch zijn voor specifieke omstandigheden.

Ook al heb je het gevoel dat een Iyengar yogales in een langzamer tempo beweegt dan andere soorten yogalessen, je zult merken dat het hard werken is en daardoor vrij intensief.

Waarom gebruik je zoveel rekwisieten in een Iyengar yogales?

In een Iyengar yogastudio vind je altijd een breed scala aan yoga hulpmiddelen zoals blokken, dekens, riemen, stoelen en bolsters. Deze yoga accessoires zijn er om elke student te helpen bij het vinden van de juiste uitlijning in een pose. Met behulp van rekwisieten kunnen studenten houdingen in uitlijning vasthouden. De rekwisieten stellen studenten in staat de asanas correct uit te voeren, het risico van verwonding of spanning te minimaliseren en de houdingen toegankelijk te maken voor jong en oud, zelfs als je chronische aandoeningen hebt of als je lichamelijk niet lenig bent.

Welke hulpmiddelen worden er bij Iyengar Yoga gebruikt?

Yoga hulpmiddelen die we allemaal kennen zoals yogariemen, yogablokken en yogabolsters zijn uitgevonden door BKS Iyengar. Bij yogastudio’s die gericht zijn op Iyengar Yoga zul je rekwisieten tegenkomen die je misschien nog nooit eerder hebt gezien, zoals houten bogen, touwen bevestigd aan de muur en speciale yoga stoelen.

Yogablok

Met een yogablok krijg extra steun en stabiliteit tijdens je yogaoefeningen.Een yogablok is een van de meest gebruikte yoga accessoires voor ondersteuning tijdens Iyengar Yoga. Het blok helpt je lichaam te verlengen als je bij bepaalde oefeningen niet lenig genoeg bent.

Yogablokken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Bij Yogini zijn schuimblokken het voordeligst, gevolgd door kurk en bamboe blokken.

Iyengar yogablok

Yogariem

Yogariemen helpen je bij rekken en strekken, en om het correct te doen. Met een yogariem minimaliseer je de kans op blessures door overstrekking of oververdraaiing. Het is een hulpmiddel voor meer verlenging en flexibiliteit met behoud van de juiste uitlijning in de houding. Met een yogariem kun je het rekken of strekken meer verdiepen en houdingen langer vasthouden.

Een fijne en goede yogariem is bijvoorbeeld een riem van Yogitri of Bodhi. De Yogitri en Bodhi yoga riemen zijn gemaakt van niet-elastisch biologisch katoen en verkrijgbaar in verschillende kleuren. De riemen zijn voorzien van een gesp-sluiting of een D-ring aan het uiteinde. De reden hiervoor is dat je een lus kunt maken en de riem op verschillende manieren kunt gebruiken.

Iyengar yogariem

Touwen

In Iyengar yogastudio’s zie je vaak touwen in een lus die bevestigd zijn aan de muur. De touwen worden met name gebruikt voor de rug, waarbij je gebruik maakt van tractie op de wervelkolom, op die manier verminderd de druk van gecomprimeerde tussenwervelschijven. De zwaartekracht is een natuurlijke vorm van weerstand, waardoor het lichaam zich veel verder opent.

Iyengar yoga touwen

Yogastoel

Een yogastoel wordt bij Iyengar Yoga gebruikt als hulpmiddel voor staande yogahoudingen die te moeilijk zijn, of als ondersteuning voor rug buigingen, wendingen en andere houdingen die normaal te inspannend zijn.

De stevige yogastoel van Bodhi lijkt op een gewone klapstoel, maar doordat het rug gedeelte ontbreekt maakt deze stoel perfect voor yoga.

Iyengar yogastoel

Yogabolster

Yoga hulpmiddelen zijn vrijwel altijd onderdeel in een Iyengar yogales, maar zijn niet altijd nodig. Deze hulpmiddelen zijn er niet om oefeningen te compliceren, maar om ze te vereenvoudigen en voor iedereen toegankelijk te maken. Als beginner is het altijd goed om je door een docent te laten begeleiden als het op rekwisieten aankomt. Een ervaren docent kan elk individu adviseren over hoe en wanneer rekwisieten moeten worden gebruikt.

De yogabolsters van Yogitri en Bodhi zijn er in drie soorten; de ronde yogabolster, de rechthoekige yogabolster en de pranayama yogabolster. Elk van deze bolsters heeft zijn eigen voordeel en wordt gebruikt voor verschillende Iyengar yogahoudingen.

Iyengar yogabolster 
Yogadeken

Dekens zijn bij het beoefenen van Iyengar yoga een goed alternatief voor kussens of bolsters en kunnen worden opgerold of opgevouwen om aan jouw behoeften te voldoen. Gebruik een yogadeken voor het ontlasten van gewrichten of onder je schouders voor extra steun.

De yogadekens Pusa van Yogitri zijn gemaakt van stevig biologisch katoen. Deze dekens zijn aangenaam warm en uiterst comfortabel in gebruik tijdens actieve- of ontspanningsoefeningen.

Iyengar yogadeken

Yogaboog

Yoga boogjes, ook wel backbenders of yogabankjes genoemd, zijn handige hulpmiddelen en worden gebruikt bij Iyengar yoga oefeningen. Een yogaboog helpt je om verder te komen met verschillende yoga poses. Het boogje zorgt voor herstellende ontspanning en flexibiliteit van de rug tijdens en na een yogales.

Een nieuwe variant hierop is een yoga wiel. Een yogawiel is meer dan alleen een wiel. Een yoga wheel is ontworpen om te helpen bij het rekken en loslaten van spierspanning in de rug, schouders, borst, buik en heupen. Met een yogawiel laat je spanning los. Als je op het wiel rolt, ontstaat er ruimte in de wervelkolom en worden eventuele spierspanningen opgeheven. Door het gebruik van het wiel krijg je meer flexibiliteit. Met een yoga wheel ontwikkel en versterk je op een veilige, efficiënte manier je hele lichaam.

Iyengar yogaboog

Wat mag ik verwachten van een Iyengar yogales?

Het zal tot op zekere hoogte van de docent afhangen, maar in het algemeen zijn Iyengar yoga lessen vaak redelijk rustig en overwogen. De les bouwt zich op gedurende anderhalf uur met reeksen asanas waaronder staande en gebalanceerde yogahoudingen. Dan vertragen de oefeningen een beetje in termen van het doen van inversies en zittende houdingen. Je eindigt over het algemeen met een ontspannning van 10 minuten die meestal gewoon in stilte ligt.

Als het een meer geavanceerde les is, dan zul je meer inspannende houdingen doen en deze langer vasthouden. Soms worden poses samengesteld als reeksen die van de ene pose naar de volgende bewegen in plaats van tussenin te breken.

Iyengar yoga docenten variëren in hoeveelheid instructies die ze geven. Sommige praten door, anderen geven alleen de minimale instructies. Over het algemeen zijn het goede lessen omdat de docenten meestal goed zijn opgeleid.

Wij zijn ontzettend benieuwd wat jouw ervaringen zijn met Iyengar yoga en welke yoga hulpmiddelen je graag gebruikt. Plaats hieronder een reactie en maak kans op € 50 Yogini shoptegoed.