Hoe gebruik je een klysma?

gebruik klysma

Wat is een klysma?

Een klysma, ook wel een darmreiniging of darmspoeling genoemd, is een gemakkelijke manier om thuis je darmen te reinigen en te ontgiften. Een klysma masseert de spierwand van de dikke darm waardoor de natuurlijke functie van de darm wordt geactiveerd. Hiermee wordt uiteindelijk een reiniging in de plooien van de dikke darm bereikt. Eerst wordt alle oude darminhoud in de week gezet waardoor het lichaam zich kan hydrateren. Een van de functies van de dikke darm is bijvoorbeeld de heropname van water zodat de klysma ook een reinigend effect heeft op het gehele lichaam. Vervolgens komt de vastzittende ontlasting eruit en later ook de brokken en korsten die zich in de loop der jaren hebben vastgezet. Een klysma behandeling bevordert het verwijderen van schimmels, slijm, gassen, parasieten en toxineresten. Ze kunnen ook een betere darmmotiliteit vergemakkelijken en de frequentie van een gezonde stoelgang.

Zelf een klysma toedienen

Indien je aan vasten doet kun je het beste elke ochtend een klysma gebruiken en de eerste 2 à 3 dagen zelfs meerdere (niet meer dan 2 uur tussen de klysma's laten verstrijken). Als je niet aan vasten doet, kun je het op ieder gewenst tijdstip doen.

Een klysma bestaat uit het inbrengen van een halve tot drie liter zuiver water - op lichaamstemperatuur - via de anus. Belangrijk is een rustige en ontspannen sfeer, en voldoende tijd om het water af te laten vloeien.

1   Sluit de afsluiter op de aanvoerslang en vul de klysmazak met het water.
2   Hang de zak op een hoogte van 1 tot 1.5 meter. Het is ook mogelijk de zak op de grond te leggen en bij de start de klysma omhoog te tillen.
3   Ga schuin achterover zitten op het toilet, of ga liggen op de badkamervloer of in een ligbad.
4   Breng vaseline aan op de anus en het tuitje.
5   Plaats het tuitje voorzichtig in de anus.
6   Open de toevoer door de afsluiter open te zetten en laat het water de in de darm lopen.
7   Als er een “vol gevoel“ is, dan kan de toevoer van het water gestopt worden.
8   Masseer de darm in tegengestelde richting zodat het water ook tot in de stijgende darm komt. Begin links onder, dan recht omhoog tot aan de ribben, dan naar rechts en naar beneden. Probeer het 10 tot 15 minuten vol te houden.
9   Laat het water wegstromen in het toilet.
10 Het proces kan herhaald worden.

Indien je niet meer dan 1 of 2 kopjes water kan binnenhouden, doe dan een aantal kleine klysma's achter erlkaar. Gemiddeld zal een volwassen persoon een 0,5 tot 2,5 liter water gebruiken. De procedure wordt over het algemeen enkele malen herhaald totdat de darm volledig is schoongespoeld. De beste resultaten worden behaald indien het water lang wordt vastgehouden en de darm tijdens de klysma zacht wordt gemasseerd.

Hoe weet je wanneer je darm schoon is?

Door de kleur van het water! Wanneer het water schoon is dan kun je aannemen dat jouw darm ook schoon is. Alhoewel, sommige mensen hebben door de jaren heen mogelijk meerdere lagen mucus en harde stukken in hun darm, die dagen of langer nodig hebben om los te komen.

Koffieklysma en de voordelen

Koffie klysma’s met groene koffie Kaldi II kunnen een extra voordeel geven ten opzichte van water klysma’s door de lever te stimuleren om grotere hoeveelheden glutathion te produceren. Glutathion is een lichaamseigen antioxidant en helpt het intracellulaire DNA te beschermen en toxines uit de cellen te verwijderen.

Koffieklysma's staan erom bekend mensen te ondersteunen met onder andere galstenen, leverproblemen, spijsverteringsproblemen, vermoeidheid en auto immuunziekten. Ze worden veelal in natuurlijke gezondheidscentra over de hele wereld gebruikt vanwege hun opmerkelijke vermogen om te reinigen en te ontgiften in een korte tijd. Voornamelijk is het gebruik van de klysma een belangrijkte reiniginstechtniek binnen de ayurveda.

Hoe doe je een koffie klysma?

Degenen die een gezonde levensstijl willen hebben, worden aangemoedigd twee keer per jaar een koffie klysma te doen om de dikke darm te reinigen om eventuele toxische stoffen die in de loop van de tijd aan de darmwand zijn aangekoekt te verwijderen.

Neem Kaldi II groene koffie en kook het met water gedurende enkele minuten en laat het vervolgens tot lichaamstemperatuur afkoelen. De juiste verhouding is 3 eetlepels koffie tot 4 kopjes water. Je hebt voor de behandeling een halve tot 3 liter nodig. Giet het dan in een klysmaset.

Ga op je rechterzij liggen, of op je rug, met je knieën opgetrokken en plaats het tuitje ongeveer 2 centimeter in de endeldarm en laat het water naar binnen stromen, dit lukt allleen als je je goed ontspant. Zodra al het water binnenkomt, kun je eventueel ook yoga houdingen doen als je wilt. Dit helpt de koffie rond te bewegen en bevordert een betere ontgifting. Probeer de vloeistof zolang mogelijk binnen te houden, als het lukt 12 tot 15 minuten. Dit zal een uitdaging zijn en je zult een grote aandrang krijgen om het sneller te laten lopen.

Terug naar klysma overzicht pagina.