Biologisch katoen

Biologisch katoen

Biologisch katoen en duurzame producten van Yogitri

De producten van Yogitri worden geproduceerd in India en zijn GOTS gecertificeerd. Het mondiale GOTS certificaat staat voor Global Organic Textile Standard en wordt erkend als 's werelds toonaangevende keurmerk. Het definieert op hoog niveau milieucriteria langs de gehele biologische textiel ketting, van producent tot het eind resultaat.

Biologisch katoen, kapok en boekweitkaf, alles duurzaam, eerlijk en met hart voor mens, dier en milieu, daar zijn de Yogitri producten van en voor gemaakt. De productenlijn van Yogitri bestaat onder andere uit meditatiekussens, zabutons, yogabolsters, dekens, oogkussens en riemen, allemaal van biologisch katoen. Het lijkt simpel maar dat is het niet. Om het zuiver en duidelijk te houden zijn er keurmerken als GOTS, Fair Trade, Goede Waar en meer. In het Westen is de controle scherp maar in lagelonenlanden, zoals de landen in Azië neerbuigend worden genoemd, ligt dit veelal moeilijker. Langzaam komt ook daar een ommekeer in denken en doen, naar betere arbeidsomstandigheden, lonen, productie en het gebruik van het milieu.

Mens, dier en milieu

Yogitri is een van de bedrijven dat waakt over mens, dier en milieu en heeft daarom onder het eigen label alleen producten vervaardigd van biologische en eerlijke materialen als stoffen en maakt betere werkomstandigheden voor de werknemers mogelijk. Daarnaast vraagt Yogitri van de leveranciers van de overige producten in het assortiment, dezelfde instelling. Helaas is dit niet makkelijk te controleren maar Yogitri doet wat binnen de mogelijkheden ligt. Zo is de schapenwol yogamat van 100% schapenwol van levende schapen en de natuur latex (rubber) yogamat uit de rubberboom.

Aanpassing en instelling

Yogitri producten worden nauwkeurig gecontroleerd op biologisch produceren en arbeidsomstandigheden als werkomgeving, loon, minimum leeftijd en maximale werkuren. Dit vraagt om aanpassingen binnen een bedrijf, beginnend bij de arbeiders en bedrijfseigenaren. Mensen bewust maken dat een biologische productie voor alle partijen beter is. Van boer tot gebruiker, dat vraagt tijd. Yogitri heeft in dit nieuwe produceren geïnvesteerd en heeft nu al de eigen producten als meditatiekussens, Zabutons, riemen, oogkussens, dekens en meer biologisch en eerlijk.

Geen chemicaliën

Biologisch katoen wordt met de hand geplukt en het gebruik van chemicaliën, als kunstmest en pesticiden is verboden. Maar ook chemische verfstoffen en bleekmiddelen. In plaats van chemicaliën wordt er gebruikt gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Dit in tegenstelling tot gewone katoenteelt waar wel chemicaliën worden gebruikt en het katoen machinaal wordt geplukt. De boer die biologisch verbouwt helpt daarmee de leefomgeving, zichzelf en zijn medemens. Als voorbeeld: het grondwater raakt door biologisch telen niet meer vervuild waardoor de gewassen niet met vervuild water worden besproeid. Ook drinkwatervervuiling is waar veel mensen door het verkeerd gebruiken van het milieu, aan worden blootgesteld.

Nieuw denken

Het klinkt simpel maar het vraagt nogal wat van mensen. Het is Yogitri gelukt deze nieuwe weg van denken en doen definitief in te slaan en te handhaven. Het produceren van biologisch katoen lijkt op het eerste oog een geldkwestie te zijn, het zou duurder zijn dan niet biologisch. Maar uit statistieken blijkt dit niet zo te zijn, de kosten worden hoger omdat we denken dat het duurder is en daarom niet kopen. De boer blijft met de producten ‘zitten’ en dat maakt de hogere kosten. Biologische producten krijgen het predicaat biologisch bij minimaal 92%, de overige 8% mag niet geheel biologisch zijn. Denk hierbij aan knopen, gespen, ritsen en acryl, nylon en elastan, dat zorgt voor de stretch in bijvoorbeeld kleding, deze producten en materialen zijn gemaakt van synthetische vezels op basis van fossiele grondstoffen.

Lees meer over Yogitri producten GOTS en ISO gecertificeerd.