Symbolen & chakra kleuren

charka kleuren
Wat zijn chakra's? De chakra's of energiecentra, zijn de hoofdverdelers van subtiele levenskracht in ons lichaam. Er zijn zeven grote chakra's gerangschikt langs de wervelkolom, met openingen naar voren en naar achteren en met directe verbindingen met alle belangrijke organen.

De zeven chakra's:

 • Muladhara is chakra 1, kleur rood, geur kaneel, nootmuskaat, kruidnagel
 • Swadhishthana is chakra 2, kleur oranje, geur ceder, zilverspar, rozemarijn
 • Manipura is chakra 3, kleur geel, geur bergamot, citroen, grapefuit
 • Anahata is chakra 4, kleur groen/roze, geur lavandin, sinaasappel, mandarijn
 • Vishudda is chakra 5, kleur blauw, geur marokkaanse roos, kamille
 • Ajna is chakra 6, kleur paars, geur lavendel, kamille, zilverspar
 • Sahasrara is chakra 7, kleur violet, geur patchouli, labdanum, frankincense

De verschillende opdrukken OHM is een mystieke of heilige lettergreep in de Dharmische religies. Het wordt geplaatst aan het begin van de meeste hindoeteksten als heilige uitroep die aan het begin en einde van een lezing uit de Veda´s worden geuit. De Mandukya Upanishad is volledig gewijd aan de verklaring van deze lettergreep. De lettergreep wordt ook aangetroffen in geschriften zoals de Bhagavad gita en de Yogasoetra´s.

Gelukssymbolen

 • De vaas met schatten (Kalasa) symbool voor rijkdom, lang leven en voorspoed
 • De lotusbloem (Padma), symbool van zuiverheid en spirituele ontwaking
 • De gouden vissen (Survanamatsya), voor voorspoed
 • Het dharmawiel (chakra), symbool voor beweging en verspreiding
 • De rechtsdraaiende schelp (Daksinavartasankha), die alle voelende wezens wekt uit hun slaap van onwetendheid en hen aanspoort om hun eigen welzijn en dat van anderen na te streven
 • Het overwinningsbanier, deze symboliseert de overwinning op negatieve activiteiten en belemmeringen verricht door lichaam, spraak en geest
 • De Oneindige knoop, deze stelt de onderlinge afhankelijkheid van alles voor, zonder begin of einde, een lang leven en de oneindigheid
 • De parasol; symboliseert de bescherming van de Dharma voor voelende wezens tegen de verschroeiende zonnestralen (van het lijden). Het behoedt onder andere voor ziekten, obstakels, ongelukken, boze geesten. Tevens is het symbool voor de verfrissing van de schaduw van positieve daden.

Trigram

Elk trigram bestaat uit een combinatie van drie horizontale, boven elkaar geplaatste lijnen. De lijnen kunnen Yin of Yang zijn. Een ononderbroken lijn is een (mannelijke) Yang-lijn; een in het midden onderbroken lijn een (vrouwelijke) Yin-lijn. Uit de trigrammen kunnen de hexagrammen worden samengesteld.

Hexagram

Het Boek van Veranderingen heeft 64 hexagrammen. Elk hexagram stelt een fase in de natuur voor. Elk van deze hexagrammen is samengesteld uit twee trigrammen. De opbouw vindt altijd van onder naar boven plaats.

Aan het begin staat het hexagram
1, het Scheppende. Deze is samengesteld uit een herhaald trigram hemel. Het Scheppende is Yang, mannelijk.  
2: het Ontvangende, ontvangt de voorgaande en is samengesteld uit een herhaald trigram aarde. Het Ontvangende is Yin, vrouwelijk.

Zoals vermeld er zijn 64 hexagrammen. Ying enYang Niets in het universum is volledig ying of volledig yang. Wanneer men door de cirkel van het Ying-Yang symbool een verticale lijn tekent, dan ziet men dat in de ene waarde ook de andere aanwezig is (de halve cirkel). De twee stippen geven aan dat het ene het begin van het ander is, dat Yang het begin is van Ying en Ying het begin van Yang. De lijn die de 'scheiding' tussen ying en yang aangeeft, wordt niet als een rechte verticale lijn getekend. Het is een 'S' waarmee wordt aangegeven dat een en ander een dynamisch proces is en geen statische fenomeen. Ying en Yang zijn onderling verbonden, wanneer een waarde te groot wordt, dan remt de ander af.

em_brand_01.jpg
em_brand_02.jpg
em_brand_03.jpg
em_brand_04.jpg
em_brand_05.jpg
em_brand_06.jpg
em_brand_02.jpg
em_brand_02.jpg 
em_brand_07.jpg
em_brand_08.jpg
em_brand_09.jpg