Chakra's & Symbolen

Wat zijn chakra's? De chakra's of energiecentra, zijn de hoofdverdelers van subtiele levenskracht in ons lichaam. Er zijn zeven grote chakra's gerangschikt langs de wervelkolom, met openingen naar voren en naar achteren, en met directe verbindingen naar alle belangrijke organen.

chakra kleuren symbolen

Het Sanskrietwoord Chakra vertaalt letterlijk naar wiel of schijf. In yoga, meditatie en ayurveda verwijst deze term naar wielen van energie door het hele lichaam. Er zijn zeven hoofdchakra's, die de ruggengraat vormen, beginnend vanaf de basis van de ruggengraat tot aan de kruin van het hoofd. Om een chakra in het lichaam te visualiseren, stel je een wervelend rad van energie voor waar materie en bewustzijn samenkomen. Deze onzichtbare energie, Prana genaamd, is een vitale levenskracht die ons levend en gezond houdt.

De zeven chakra's

1ste Chakra, wortel chakra, Muladhara, kleur rood, geur kaneel, nootmuskaat, kruidnagel
2de Chakra, sacraal chakra, Swadhishthana, kleur oranje, geur ceder, zilverspar, rozemarijn
3de Chakra, zonnevlecht chakra, Manipura, kleur geel, geur bergamot, citroen, grapefuit
4de Chakra, hart chakra, Anahata, kleur groen, geur lavandin, sinaasappel, mandarijn
5de Chakra, keel chakra, Vishudda, kleur licht blauw, geur marokkaanse roos, kamille
6de Chakra, voorhoofd chakra, Ajna, kleur indigo blauw, geur lavendel, kamille, zilverspar
7de Chakra, kruin chakra, Sahasrara, kleur violet en wit, geur patchouli, labdanum, frankincense

De chakra's van de materie

De eerste drie chakra's, beginnend bij de basis van de wervelkolom, zijn chakra's van materie. Ze zijn meer fysiek van aard.

Eerste Chakra : De Muladhara is het chakra van stabiliteit, veiligheid en onze basisbehoeften. Het omvat de eerste drie wervels, de blaas en de dikke darm. Wanneer dit chakra open is, voelen we ons veilig en onbevreesd.

Tweede Chakra : Het Svadhisthana- chakra is onze creativiteit en seksueel centrum. Het bevindt zich boven het schaambeen, onder de navel, en is verantwoordelijk voor onze creatieve expressie.

Derde Chakra : Het Manipura- chakra betekent glanzend edelsteen en het is het gebied van de navel tot het borstbeen. Het derde chakra is onze bron van persoonlijke kracht.

De vierde chakra: de verbinding tussen materie en geest

Gelegen in het hartcentrum, het vierde chakra, is anahata in het midden van de zeven en verenigt de lagere chakra's van materie en de bovenste chakra's van de geest. De vierde is ook spiritueel maar dient als een brug tussen ons lichaam, emoties en geest. Het hartchakra is onze bron van liefde en verbinding. Wanneer we door onze fysieke chakra's of de eerste drie werken, kunnen we de spirituele chakra's vollediger openen.

De chakra’s van geest

Vijfde chakra : het Vishuddha- chakra is het vijfde chakra, gelegen in het gebied van de keel. Dit is onze bron van verbale expressie en het vermogen om onze hoogste waarheid te spreken. Het vijfde chakra omvat de nek, schildklier en bijschildklieren, kaak, mond en tong.

Zesde chakra : het Ajna- chakra bevindt zich tussen de wenkbrauwen in. Het wordt ook het chakra 'derde oog' genoemd. Ajna is ons centrum van intuïtie. We hebben allemaal een gevoel van intuïtie, maar we mogen er niet naar luisteren of luisteren naar de waarschuwingen. Focus op het openen van het zesde chakra zal je helpen dit vermogen te verbeteren.

Zevende chakra : de Sahaswara- chakra of de chakra met de 'duizendbladige lotus' bevindt zich aan de kruin van het hoofd. Dit is het chakra van verlichting en spirituele verbinding met ons hogere zelf, anderen en uiteindelijk met het goddelijke. Het bevindt zich aan de kruin van het hoofd.

Boeddhistische voorspoedsymbolen

tibetaanse voorspoedsymbolen

Op veel rituele voorwerpen uit Tibet zijn de acht Tibetaanse Boeddhistische voorspoedsymbolen te vinden. Denk bijvoorbeeld aan tingsha's waarop deze symbolen vaak zijn afgebeeld.

Kalasa - De vaas met schatten; staat voor de rijkdom van de boeddhistische leer maar ook voor lang leven, rijkdom, voorspoed.
Padma - De lotus symboliseert veel aspecten van het spirituele pad: hij groeit vanuit de modder en verschijnt schoon aan het oppervlak (zuivering) en geeft een prachtige bloem (verlichting). De knoppen staan voor een ieders potentieel voor de verlichting.
Overwinningsbanier symboliseert de overwinning op negatieve activiteiten en belemmeringen verricht door lichaam, spraak en geest. Het banier getuigt van de volledige overwinning van de Dharma (leer van de Boeddha) op de krachten van het kwade in onszelf.
Parasol symboliseert de bescherming van de Dharma voor voelende wezens tegen de verschroeiende zonnestralen (het lijden). De parasol behoedt hen voor ziekten, obstakels, ongelukken, boze geesten etc. Ook is de parasol het symbool voor de verfrissing van de schaduw van positieve daden.
Chakra - Het Dharmawiel symboliseert het in beweging zetten van de Dharma, oftewel de Leer van de Boeddha en de verspreiding ervan.
Survanamatsya - De gouden vissen staan oorspronkelijk voor de rivieren de Ganges en Yamuna in India, maar nu zijn ze een algemeen symbool voor voorspoed. Ook staan de vissen symbool voor het feit dat mensen die Dharma (Leer van de Boeddha) beoefenen niet bang hoeven zijn om te verdrinken in de oceaan van lijden, en zich vrij zullen kunnen bewegen als vissen in het water.
Oneindige knoop stelt de onderlinge afhankelijkheid van alles voor, vooral van de beoefening van de Boeddhistische leer en van de steun die dit aan de samenleving geeft. Zonder begin of einde, stelt hij ook de eindeloze wijsheid van de Boeddha voor.
Daksinavartasankha - De schelp symboliseert de diepe klank van de Leer van Boeddha, die alle voelende wezens wekt uit hun slaap van onwetendheid en hen aanspoort om hun eigen welzijn en dat van anderen na te streven.

OM symbool

OM-aum

OM, ook geschreven als AUM, is een mystieke en heilige lettergreep die voortkwam uit het hindoeïsme, maar nu algemeen is voor het hindoeïsme, het sikhisme, het jainisme, het boeddhisme en het geloof van Bön. Om symboliseert de meest diepzinnige concepten van universele creatie, inclusief de drie stadia van het bestaan (geboorte, leven en dood). Velen dragen het teken van OM als een hanger, en het is de eerste lettergreep van de heilige mantra " Om mani padme hum ".

De "OM" vertegenwoordigt de vier goddelijke staten van Brahman - metta (liefhebbende vriendelijkheid), karuna (compassie), mudita (sympathieke vreugde) en upekkha (gelijkmoedigheid).

De OM symbool betekenis is een geluid. Het is geen woord, dus het is niet gekoppeld aan een taal en een natie. Omdat het een universeel geluid is, een vibratie, een frequentie. Het is het geluid van het universum. Dit geluid heeft alles gemaakt en verplaatst alles. OM is het basisgeluid, het bevat alle andere geluiden.

OM is een krachtige mantra. Wanneer je het op de juiste intonatie herhaalt, kan het de vibratie van je lichaam verbeteren. Deze vibratie kan je lichaam en ziel binnendringen. Deze frequentie kan contact maken en je ziel bewegen. De vibratie van dit geluid kan ons helpen resoneren met de vibratie van het universum.

OM is de mantra van opmerkzaamheid. Wanneer je dit geluid tijdens het mediteren chant, zal er geen gedachte zijn, zelfs niet tussen de geluiden. Er zal alleen "OM" zijn.

De OM symboolbetekenissen zijn talrijk. Het heeft een betekenis voor ons allemaal. Het helpt ons ook het universum, onszelf en onze geest te begrijpen. Het is een krachtige mantra en symbool in meditatie, yoga en andere spirituele oefeningen. We kunnen het in ons leven integreren. OM kan ons helpen de wereld te ontdekken die buiten deze materiële wereld bestaat. Het kan ons helpen ons ware zelf te vinden en verbinding te maken met het universum, The Divine Power.

Flower of Life symbool

flower of life

De 'Flower of Life' is te vinden in alle grote religies van de wereld. Het bevat de patronen van de schepping toen ze tevoorschijn kwamen uit de "Grote Leegte". Alles is gemaakt vanuit de gedachte van de Schepper.

Na de creatie van het Seed of Life werd de beweging van dezelfde vortex voortgezet, waardoor de volgende structuur ontstond, bekend als het Egg of Life. Deze structuur vormt de basis voor muziek, omdat de afstanden tussen de bollen gelijk zijn aan de afstanden tussen de tonen en de halve tonen in de muziek. Het is ook identiek aan de cellulaire structuur van de derde embryonale deling (de eerste cel verdeelt zich in twee cellen, vervolgens in vier cellen dan in acht). Dus deze zelfde structuur als deze wordt verder ontwikkeld, creëert het menselijk lichaam en alle energiesystemen inclusief degenen die werden gebruikt om de Merkaba te creëren. Als we doorgaan met het maken van steeds meer bollen, zullen we eindigen met de structuur die de Flower of Life heet .

De levensbloem bevat een geheim symbool dat is gecreëerd door 13 cirkels uit de Flower of Life te tekenen. Door dit te doen, kan men het belangrijkste en heilige patroon in het universum ontdekken. Dit is de bron van alles dat bestaat; het wordt de vrucht van het leven genoemd . Het bevat 13 informatiesystemen. Elk legt een ander aspect van de werkelijkheid uit. Aldus kunnen deze systemen ons toegang geven tot alles, variërend van het menselijk lichaam tot de sterrenstelsels. In het eerste systeem is het bijvoorbeeld mogelijk om een moleculaire structuur en elke levende cellulaire structuur die in het universum bestaat te creëren. Kortom, elk levend wezen.

De meest voorkomende vorm van de "Flower of Life" is een hexagonaal patroon (waarbij het midden van elke cirkel op de omtrek van zes omliggende cirkels van dezelfde diameter ligt), bestaande uit 19 volledige cirkels en 36 gedeeltelijke cirkelbogen, omgeven door een grote cirkel. Het 'Seed of Life' bestaat uit zeven cirkels die worden geplaatst met zesvoudige symmetrie, en vormt een patroon van cirkels en lenzen, dat fungeert als een basiscomponent van het ontwerp van de Flower of Life.

De tempel van Osiris in Abydos, Egypte, bevat het oudste tot op heden-voorbeeld. het is uitgehouwen in graniet en kan mogelijk het oog van Ra een symbool van het gezag van de farao vertegenwoordigen. Andere voorbeelden zijn te vinden in de Fenicische, Assyrische, Indiase, Aziatische, Midden-Oosterse en middeleeuwse kunst.

Ondek onze collectie meditatiekussens en lifestyleproducten waarin artikelen zijn opgenomen met het Flower of Life symbool.

Hexagram en Trigram symbool

hexagram               trigram

De I Tjing, het Boek der Veranderingen, gebruikt 64 hexagrammen, ieder bestaande uit 6 gebroken of ongebroken lijnen. Op meer complex niveau kunnen de hexagrammen verdeeld worden in een bovenste en onderste trigram, ieder bestaande uit drie lijnen.

Er zijn acht trigrammen; Hemel, Aarde, Wind, Water, Donder, Vuur, Berg en Meer.

Deze acht symbolen representeren het hele universum, de kosmos, de wereld zoals wij die kennen met al het menselijke, dierlijke en plantaardige leven, de natuur, de atmosfeer, het land, de zeeën en rivieren, maar ook de tijd, de bewegingen van zon en maan en de bewegingloze stilte van de mens die mediteert. Elk trigram is dus wel een ‘vrij grote’ categorie.

Het Hexagram symbool wordt afgebeeld als een zespuntige ster bestaand uit twee symmetrisch door elkaar getekende gelijkzijdige driehoeken. Hexagram symbolen komen voor in mandala`s als meditatieve afbeeldingen en hebben een mysterieuze betekenis in Midden-Amerikaanse rotsinscripties.

Yin Yang symbool

yin yang

Yin en Yang is een complex, relationeel concept in de Chinese cultuur dat zich gedurende duizenden jaren heeft ontwikkeld. Kort gezegd stellen Yin en Yang de twee tegengestelde principes voor die in de natuur worden waargenomen. In het algemeen gesproken wordt Yin gekarakteriseerd als vrouwelijk, nog steeds, donker, negatief en een inwaartse energie. Aan de andere kant wordt Yang gekenmerkt als mannelijk, energetisch, heet, helder, positief en een uiterlijke energie.

Yin en Yang elementen komen in paren, zoals de maan en de zon, vrouwelijk en mannelijk, donker en helder, koud en warm, passief en actief, enzovoort. Maar het is belangrijk op te merken dat yin en yang geen statische of elkaar uitsluitende termen zijn. De aard van Yin Yang ligt in de uitwisseling en wisselwerking van de twee componenten. De afwisseling van dag en nacht is zo'n voorbeeld. Terwijl de wereld is samengesteld uit vele verschillende, soms tegengestelde, krachten, bestaan deze krachten nog steeds naast elkaar en vullen ze elkaar zelfs aan. Soms vertrouwen krachten die tegenovergesteld zijn aan de natuur zelfs op elkaar om te bestaan. Er kan bijvoorbeeld geen schaduw zonder licht zijn.

De balans van Yin en Yang is belangrijk. Als Yin sterker is, wordt yang zwakker en omgekeerd. Yin en Yang kunnen onder bepaalde omstandigheden onderling verwisselen, zodat ze meestal niet alleen Yin en Yang zijn. Met andere woorden, yin-elementen kunnen bepaalde delen van Yang bevatten, en Yang kan enkele componenten van yin bevatten. Er wordt aangenomen dat deze balans van Yin en Yang in alles bestaat.

Yogitri kleuren en symbolen

Naast het aanbod van andere merken bieden wij in onze webshop ook eigen ontwerpen aan onder het label Yogitri. De Yogitri yoga en meditatie collectie bestaat uit 12 unieke kleuren en symbolen welke zijn geïnspireerd door de zeven chakra's. De Yogitri kleuren zijn rozenrood, zuiver oranje, zonnegeel, bosgroen, hemelsblauw, parelwit, lavendelpaars, aubergine, notenbruin, nachtzwart, antracietgrijs en robijnrood. Door de diversiteit aan kleuren, modellen en symbolen zijn de yogaproducten en accessoires eenvoudig met elkaar te combineren.

Het Yogitri assortiment bestaat onder andere uit meditatiekussens, zabutons, meditatiedekens, yogariemen, yogabolsters, oogkussens, yogarugs, yogahanddoeken, yogakleding en meer. 

 

Ontdek de unieke collectie meditatiekussens met symbolen van Yogitri.